Ana SayfaLOJİSTİKUND ve UTİKAD uyardı: Uluslararası Taşımacılıkta Maliyet Krizi

UND ve UTİKAD uyardı: Uluslararası Taşımacılıkta Maliyet Krizi

spot_img

Şirket Haberleri

Tck by Kıraç A.Ş., 1,35 milyar TL yatırımını hayata geçirdi

Türkiye’nin altyapı, enerji, yol güvenliği ve savunma sanayisine yönelik...

TotalEnergies ve Birlas’tan Stratejik İş Birliği

Madeni yağ sektörünün önde gelen şirketlerinden TotalEnergies, otomotiv dünyasının...

Ömer Tunaz Ako Grup’a Transfer Oldu

Prometeon Türkiye'de, 2024 yılından bu yana Pazarlama Müdürü olarak...

FUCHS Lubricants Türkiye, Türkiye’deki Büyüme Stratejisini Açıkladı

FUCHS Lubricants, İstanbul’da düzenlenen toplantıda Türkiye’deki yeni dönem stratejisini,...

Mercedes-Benz Türk’ten 5 Bin Gence Eğitim Desteği

Mercedes-Benz Türk, 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata...
spot_img

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD), sınır kapılarında uygulanan akaryakıt fiyatlarında son günlerde yaşanan artışların Uluslararası taşımacılıkta maliyet krizi yarattığını ve ciddi maliyet baskısı yarattığını açıkladı.

İki sektör kuruluşunun yayımladığı ortak basın açıklamasında, 28 Şubat 2026’da başlayan İran–İsrail–ABD gerilimi sonrasında küresel petrol piyasalarında dalgalanmaların arttığı hatırlatıldı.

Bu gelişmelerin Türkiye ekonomisine olası etkilerini sınırlamak amacıyla 5 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 10995 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile iç piyasada akaryakıt fiyatlarının sınırlı şekilde yansıtıldığı ifade edildi.

Ancak UND ve UTİKAD, sınır kapılarında uygulanan akaryakıt fiyatlarının incelenmesi sonucunda uluslararası taşımacılık sektörünü doğrudan etkileyen önemli fiyat artışlarının ortaya çıktığını bildirdi.

Sınır kapılarında kısa sürede yüksek artış

27 Şubat – 9 Mart 2026 dönemine ait verilere göre İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında akaryakıt fiyatı 31,24 TL’den 46,75 TL’ye çıkarak yaklaşık yüzde 50 oranında arttı.

Çeşme’de fiyatların 31,27 TL’den 44,62 TL’ye yükseldiği ve yaklaşık yüzde 43 artış yaşandığı görülürken, liman çıkış noktalarından Mersin’de fiyatların 31,80 TL’den 43,16 TL’ye çıkarak yüzde 36 yükseldiği kaydedildi.

Taşımacılık firmaları maliyeti üstleniyor

UND ve UTİKAD açıklamasında uluslararası taşımacılık yapan firmaların önemli bir bölümünün navlun sözleşmelerini önceden yaptığına dikkat çekildi.

Bu nedenle ani maliyet artışlarının kısa sürede navlun fiyatlarına yansıtılamadığı, ortaya çıkan maliyet farklarının doğrudan taşımacılık firmaları tarafından karşılandığı ve sektör üzerinde ciddi bir mali baskı oluştuğu ifade edildi.

İhracat ve rekabet gücü için risk

Açıklamada uluslararası karayolu taşımacılığı sektörünün Türkiye ihracatının en önemli lojistik taşıyıcılarından biri olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok pazara gerçekleştirdiği ihracatın önemli bir bölümünün Türk nakliyecileri tarafından taşındığı belirtilerek, sektörde oluşan maliyet baskısının yalnızca taşımacılık firmalarını değil Türkiye’nin dış ticaretini ve uluslararası rekabet gücünü de etkileyebileceği ifade edildi.

Kamu kurumlarına düzenleme çağrısı

UND ve UTİKAD, sınır kapılarında uygulanan akaryakıt fiyatlandırmasının mevcut haliyle devam etmesi durumunda uluslararası taşımacılık sektöründe maliyet baskısının daha da artabileceği uyarısında bulundu.

İki kuruluş, ilgili kamu kurumlarından ihracat taşımalarını gerçekleştiren araçlar açısından oluşan fiyat farklarını giderecek düzenlemelerin değerlendirilmesini talep etti.

A. Kurtay
A. Kurtayhttps://www.gazetelojistik.com
Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

Son Haberler