Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaEkonomi GündemiKoçfinans'tan taşıt kredilerine dayalı gerçekleştirilen ilk VDMK ihracı

Koçfinans’tan taşıt kredilerine dayalı gerçekleştirilen ilk VDMK ihracı

Koçfinans ile Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi arasında kurulan iş birliği kapsamında, ilk kez bir finansman şirketinin taşıt kredileri dayanak gösterilerek 5 Milyar TL’ye kadar Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı gerçekleştirilebilecek.

28 yıldır yenilikçi kredi çözümleriyle bireysel ve kurumsal müşterilerine finansman çözümleri sunarak sektöründe öncü konumda yer alan Koçfinans, Türkiye’de menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve gelişmesi amacıyla kurulan Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ) ile iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında Koçfinans; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nca onaylanan ihraç belgesi uyarınca 5 Milyar TL’ye kadar alacaklarını tertip ihraçlar halinde menkul kıymetleştirebilecek. Menkul kıymetleştirme işlemi 1 yıllık dönem boyunca farklı zaman ve vade dilimlerinde yapılabilecek. Bu ihraç aynı zamanda yurt içinde taşıt kredilerine dayalı gerçekleştirilen ilk Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracı olma özelliği de taşıyor.

Koç Finans Haberleri

TMKŞ Koçfinans Birinci Varlık Finansmanı Fonu (Fon) tarafından yapılacak Koçfinans’ın Taşıt Kredilerine dayalı VDMK ihracı kapsamında; TMKŞ Kurucu ve Operasyon Sorumlusu, Koçfinans ise Kaynak Kuruluş ve hizmet sağlayıcı olarak yer alacak. İlk etapta ihraç edilen 460 Milyon TL tutarında VDMK’lerin yatırımcıya satışı ise OYAK YATIRIM tarafından Aralık ayında gerçekleştirildi.

TMKŞ’nin Fon Kurucusu ve Operasyon Sorumlusu, Koçfinans’ın ise hem Kaynak Kuruluş hem de Hizmet Sağlayıcı olduğu bu işlemde taşıt kredilerine dayalı VDMK ihraçları gerçekleştirilebilen bir alt yapı tesis edildi. Fonun ihraç edeceği VDMK’lere yatırım yapan yatırımcılara yapılacak ödemeler, kurulan bu alt yapı ile kredilerden sağlanan nakit akışları doğrultusunda, belirtilen itfa (vade) tarihlerinde dolaylı aktarım usulü ile Fon tarafından yapılacak.

Koçfinans’ın kullandırdığı taşıt kredilerini menkul kıymetleştirmek suretiyle bir yıla kadar uzanan vadelerde VDMK ihracı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Koçfinans Genel Müdürü Y. Pınar Kitapçı:

“Sektörümüzde bir ilke daha imza attığımız için çok mutluyuz. Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi’nin sunduğu hizmetlerden faydalanarak farklı vade aralığında en kısa 63 gün, en uzun 371 gün vade olacak şekilde toplam 460 Milyon TL tutarındaki ilk VDMK ihracımızı geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamladık. İhraç edilen VDMK’ler sayesinde şirketimiz, aktifteki teminatlı kredilerini menkul kıymetleştirerek bilançosunu daha esnek ve likit bir şekilde yönetme olanağına sahip olurken, aynı zamanda sağlanan likidite ile yeni kredi kullandırım imkanı elde etti. Söz konusu menkul kıymete yatırım yapan yatırımcılar ise bu ihraca dayanak olan kredilerin nakit akışı yoluyla getirilerini portföylerine almış olacaklar. VDMK ihraçlarımız sayesinde sermaye piyasası araçlarını zenginleştirerek yatırımcılara avantajlı faiz oranları ile farklı vadelerde yatırım olanağı sunma fırsatı da yakalamış olduk. Ülkemiz sermaye piyasalarına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Koçfinans Hakkında

1995 yılında Türkiye’nin ilk finansman şirketi olarak kurulan Koçfinans, sıfır ve ikinci el taşıtlar için bireysel ve kurumsal finansman çözümleri sunuyor. Sektöründe güçlü bir konuma sahip olan Koçfinans 1.000’den fazla üye iş yeri sayısıyla kaliteli, hızlı ve ayrıcalıklı hizmet anlayışı ve herkese finansal ürünlere erişim fırsatı verme misyonunu benimsiyor. Koçfinans; çevik yönetim anlayışıyla yarattığı benzersiz müşteri deneyimini birçok ödülle taçlandırmanın yanında inovatif ve teknoloji odaklı bakış açısı sayesinde finans sektörüne yeni bir soluk getirirken, Demo Day programı ile yenilikçi girişimcilere imza atan start-upları destekliyor. Koç Holding Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Taahhütleri kapsamında sivil toplum kuruluşları ve Anadolu üniversiteleri ile iş birliği yapan Koçfinans, geleceğin kadın mühendislerinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Koçfinans Turuncu Kanatlar Mentorluk Programı sürdürüyor.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER