Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaEkonomi GündemiBIST-100 endeksinde 100 hissenin 88’i günü artı bölgede noktaladı

BIST-100 endeksinde 100 hissenin 88’i günü artı bölgede noktaladı

Borsa İstanbul'da haftalık bazda değer kazanımı %2,2 seviyesine yakın seyrederken kazanılan momentum da düşünüldüğünde 6 haftalık yükseliş serisinin 7’ye çıkma ihtimali son derece olası görünüyor.

Borsa İstanbul’da endeksteki iyimserlik genele yayılırken 100 hissenin 88’i günü artı bölgede noktaladı. Günün ilk yarısında yukarı yönlü eğilimini sürdüren USD/TL kuru ise; ağırlıklı olarak 30,75 seviyesinin üzerinde işlem gördü.

12 aylık enflasyon tahmini

Haftanın son işlem gününde içeride TCMB’nin açıklayacağı Şubat ayı piyasa katılımcıları anketi öne çıkıyor. Ankette hem yıl sonu enflasyon tahmininin hem de para politikası açısından daha net bir tablo ortaya koyan 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon tahmininin ne yönde değiştiğini takip edeceğiz Son ankette yıl sonu beklentisi %42 seviyesinde bulunurken 12 ay sonrasına ilişkin tahmin ise %39,1 olarak gerçekleşmişti. Diğer taraftan TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda verdiği mesajların ardından politika faizine dair beklentiler de dikkatle izlenecektir. Yurt dışında ise ABD’de hafta içinde hareketlilik yaratan TÜFE ve perakende satışlar rakamlarının ardından bugün ÜFE verisi ön planda olacak. Manşet rakamın yıllık bazda %1’den %0,6’ya, çekirdek rakamın ise %1,8’den %1,6’ya gerilemesi bekleniyor. Ayrıca Michigan tüketici güven endeksi verileri de günün önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Ancak burada tüketici güveninden ziyade piyasa beklentisini aşan enflasyon rakamı sonrasında özellikle enflasyona dair tahminlerin daha fazla önem taşıdığını düşünüyoruz.

USD/TL ne olur?

TL: Günün ilk yarısında yukarı yönlü eğilimini sürdüren USD/TL kuru ağırlıklı olarak 30,75 seviyesinin üzerinde işlem gördü. İkinci yarıda ise ABD perakende satışlar rakamının beklentilere kıyasla çok daha zayıf bir tablo çizmesi ve bunun da faizi indirimi beklentilerini desteklemesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin genel olarak direnç kazanmasını sağladı. Bu görünüme paralel olarak USD/TL’nin de gün içi zirve seviyenin altında 30,7350 civarında kapanış yaptığını gördük. Ancak sabah saatleri itibarıyla yeninden yukarı yönlü bir eğilim söz konusu. Öte yandan TCMB’nin yayımladığı haftalık verilere göre 9 Şubat’ta sona eren haftada net rezervler 761 milyon dolar yükselişle 28,8 milyar dolar olurken toplam rezervler ise 516 milyon dolar düşüşle 134,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da beklentiler

Borsa İstanbul: Salı günkü kısa süreli düzeltmenin ardından yukarı yönlü eğilimini devam ettiren BIST-100 endeksi dün de güne pozitif bir başlangıç yaparken sonraki işlemlerde kazanımlarını ileri taşmakta çok fazla zorlanmadı ve günü %1,9 oranında yükselişle noktaladı. Endeksteki iyimserlik genele yayılırken 100 hissenin 88’i günü artı bölgede noktaladı. Haftalık bazda değer kazanımı %2,2 seviyesine yakın seyrederken kazanılan momentum da düşünüldüğünde 6 haftalık yükseliş serisinin 7’ye çıkma ihtimali son derece olası görüyor. Öte yandan dün açıklanan verilere göre yurtdışı yerleşiklerin hisse portföyü geçen hafta 36,8 milyon dolar artış gösterdi.(Ünlü&CO.)

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER