Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaEkonomi GündemiYerel para ile ticarette ilk adım atıldı

Yerel para ile ticarette ilk adım atıldı

Türk Telekom, Çinli firmalar ile ticari işlemlerinde Çin Yuanı kullanarak yerel para ile ticarette ilk adımı attı.

Türk Telekom, Türkiye ve Çin merkez bankaları arasındaki takas anlaşmasının sağladığı altyapıyı kullanarak Çinli firmalarla yerel para üzerinden ticarette ilk adımı attı. Türk Telekom’un ithalat ödemelerinde Çin Yuanı kullanarak öncülük ettiği bu uygulamayla iki ülke firmalarının ticaretinde üçüncü ülke parası yerine Türk Lirası ve Yuanın kullanılmasının önündeki engellerin kalkmış olması sonucu gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası arasındaki takas anlaşmasının sağladığı altyapının pratik çerçevesi, Türk Telekom’un Çin firmaları ile yapacağı ticari işlemleri, üçüncü ülke para birimi mecburiyeti olmadan yerel para ile yapılmasına imkân sağlıyor.

Türk Telekom, bu altyapıyı etkin bir şekilde kullanarak, Çinli firmalardan temin edeceği teknoloji ürünlerinde yerel para üzerinden ödemelere başladı. Yerel para cinsinden ilk ticari işlemlerin tamamlaması, ikili ticari ilişkilerde üçüncü para birimlerine bağımlılığın azaltılması vizyonu doğrultusunda yeni bir aşama olarak önem arz ediyor.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, uluslararası ticarette, gün geçtikçe daha fazla ülkenin, üçüncü para yerine doğrudan karşılıklı yerel para birimlerini kullanmayı tercih etmeye başladığını belirtti. Önal yaptığı açıklamada kurum olarak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dış ticarette ilgili ülke yerel paranın kullanımını desteklemek amacıyla Çin Merkez Bankası ile imzaladığı anlaşma imkânlarını değerlendirilerek ilk adımı Çin’den yaptıkları ithalat işlemlerinde attıklarını söyledi.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER