Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaŞirket HaberleriTüpraş'tan BiZeolCat Horizon2020 Projesi ile petrol endüstrisine katkı

Tüpraş’tan BiZeolCat Horizon2020 Projesi ile petrol endüstrisine katkı

Tüpraş’ın, ortakları arasında yer aldığı “BiZeolCat” isimli Ar-Ge projesi ile Horizon2020 Programında desteklenmeye hak kazandı.

Tüpraş’ın da ortaklarından biri olduğu, 9 farklı ülkeden 13 kuruluşun katılımıyla hayata geçecek olan BiZeolCat projesi, Avrupa’nın en önemli araştırma ve inovasyon programı olan Horizon2020 Programının “Endüstriyel Sürdürülebilirlik” çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje kapsamında propilen, bütadien, benzen gibi değerli petrokimya hammaddelerinin daha verimli şekilde üretilmesini sağlayacak yenilikçi süreç ve teknolojiler geliştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede petrokimya üretim süreçlerinde mevcut teknolojilere göre daha düşük sera gazı salınımı, daha az enerji kullanımı ve daha düşük yatırım maliyetleri sağlanması amaçlanıyor.

Projeye katkıda bulunarak petrol endüstrisinin daha sürdürülebilir hale getirilmesine destek olmayı hedefleyen Tüpraş, proje kapsamında katalizör geliştirme çalışmalarında önemli rol üstlenecek. Tüpraş aynı zamanda Ar-Ge laboratuvarında bulunan reaktör sistemleri ile proje kapsamında geliştirilecek yöntemlerin pilot ölçekli performans testlerini de gerçekleştirecek.

Yüzde 100’ü Avrupa Birliği tarafından destekli olmak üzere, proje kapsamında Tüpraş’a ayrılan bütçe 440 bin Avro olup, projenin toplam 6.570.000 Avro bütçesi bulunuyor. Türkiye, İspanya, Norveç, Hollanda, Fransa, Slovenya, İsveç, Belçika ve İtalya’dan kuruluşların ortaklığında hayata geçirilen ve 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan projenin 4 yıl sürmesi ve 1 Ocak 2023 tarihinde tamamlanması hedefleniyor.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER