Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaDÜNYA GÜNDEMİAlmanya'da 3 yıl sürecek havai hat kamyonları testi başladı

Almanya’da 3 yıl sürecek havai hat kamyonları testi başladı

Almanya’nın Murg Vadisi’ndeki havai hat kamyonları için oluşturulan pilot güzergahın üç yıllık test aşaması başladı.

Sürdürülebilir karayolu yük taşımacılığının gelecekteki tasarımı için değerli bir deneyim sağlayacak olan hibrit katener kamyonlar üzerinde gerçekleştirilen test aşaması eWayBW pilot hattı devreye alındı.

Almanya Murg Vadisi’ndeki ana yol üzerinde yaklaşık 18 kilometrelik bir alanda -dördü elektrikli olmak üzere- uygun teknolojiye sahip kamyonlar, havai hatlar aracılığıyla çekiş akımını elde ediyor. Test aşaması Haziran 2024’e kadar sürecek olan otoyoldaki eWayBW projesi 103 milyon Euro’ya mal olacak.

Maliyet inanılmaz oranda düşerken, çevreye de sıfır zarar veriyor

“Asma hatlı kamyonlar, dizel kamyonlardan daha temiz ve daha verimli. Sessiz kamyonlar, çok az enerji ile kilometrelerce yol kat ediyor ve herhangi bir zararlı egzoz gazı veya sera gazı emisyonu yaymıyor.

eWayBW nedir?

eWayBW, elektrikle çalışan hibrit katener kamyonlarını araştırmak için bir pilot projedir. Kuppenheim ve Gernsbach-Obertsrot arasındaki B 462’de seçilen bir genel test rotasında, iki bölüm havai hatlarla elektrikleniyor. Hibrit havai hat kamyonlarının çalışması, üç yıllık bir pilot aşamada araştırılacak. Tüm aşamalarda bilimsel araştırmacılar da projeye eşlik edecek.

Hibrit katener kamyonlara ek olarak , güzergahta diğer alternatif sürüş biçimleri de araştırılıyor. Hibrit katener kamyonlar dizel ve elektrikli tahriklerle donatılırken, tamamen elektrikli bir kamyon ve bir hidrojen / yakıt hücreli kamyon da test ediliyor. Ayrıca, havai hatlı hibrit kamyonda geçici olarak sentetik yakıtlar da kullanılıyor. Bu test, gerçek koşullar altında kamyonlar için çeşitli alternatif tahrik biçimlerini karşılaştırmayı da mümkün kılıyor.

Havai hat teknolojisi nasıl çalışıyor?

Sistemin havai hatları, demiryolunun havai hat teknolojisine dayanıyor. Kamyonun tavanındaki sensörler, aracın üzerinde bir havai hattı olup olmadığını algılıyor. Yerleşik pantograflar daha sonra uzatılıyor ve havai temas hattı ile temas kuruyor. Böylece kamyonun elektrik motoruna elektrik akımı başlıyor. Havai hat biter bitmez veya kamyon önündeki aracı sollamaya başlar başlamaz, hemen pille çalışan hibrit devreye giriyor. Güç bağlantısı kesildiğinde hızın düşürülmesi gerekmiyor ve akan trafikte otomatik olarak gerçekleşiyor. Aküye dayalı bir hibrit sistem güç sağlarken bir yandan da akünün havai hat üzerinden şarj edilmesi avantajını kullanıyor. Böylece kamyon hava hattından ayrılırken akü modunda da maksimum menzil kullanılabiliyor.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER