Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaKAMYON-TREYLERAğır Ticari Araç'ta talep, tarihi seviyelere ulaştı!

Ağır Ticari Araç’ta talep, tarihi seviyelere ulaştı!

Ticari Araç İthalatçıları Derneği’nin (TAİD) verilerine göre, Kasım ayı sonu itibariyle 27.000 adeti geçen 16 ton üzeri ağır ticari araçlar pazarı, bu sayı ile 2015 yılından sonraki en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Üretim tarafında yaşanan sıkıntılara rağmen hız kesmeden artan talep, 2022’nin, son 10 yılın en yüksek ikinci pazar rakamına doğru koşacağına gösteriyor.

Son 10 yılın talep rekorunu kıran Ağı Ticari Araç pazarında arz, talebi karşılamıyor. MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, konuya ilişkin detaylar verdi.

“Talep var, üretim yok” diyen MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, seçime kadar pazarda değişen bir şeyin olmayacağını, ancak; seçimden sonra değişik senaryolar oluşabileceğini söyledi. Tedarik ve üretim sıkıntısı nedeniyle yaşanan olağanüstü durumda, yeni araç alacak MAN müşterilerini mağdur etmemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Çip ve iletken krizi, otomotiv sektöründe üretim ve arz sorunu yaşatmaya devam ediyor. 2022 yılını Türkiye’de beklenenin üstünde bir taleple kapatan MAN, müşterilerinin beklentilerini karşılamak için; alternatifler sunuyor.

Tedarik ve üretim sorunu arzı aksatıyor!

2022 yılında yaşanan tedarik ve üretim sıkıntılarına rağmen bir önceki yılın satış adetlerini yakaladıklarını ve 2023’e de olumlu baktıklarını vurgulayan MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, “2022 yılı, Ağır Ticari Araç pazarı açısından talebin tarihi seviyelere ulaştığı bir yıl oldu. Ancak tedarik ve üretim konularında yaşanan sıkıntılardan dolayı pazarın, talebin altında kalacağı tahmin ediliyor. Buna rağmen 2021 yılında satış ve teslimatlarını gerçekleştirmeye başladığımız MAN’ın yeni nesil TG3 serisi ile geçen yıldan daha fazla satış adetine ulaşmış olacağız. 2023’te ise, yine hem inşaat serisi hem de çekici araçlarımızla iş ortaklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, 2022 satış stratejileri ile 2023 hedefleri hakkında ise şunları söyledi:
“2022 yılına, pandeminin yarattığı olumsuz koşullara ilaveten Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı tedarik problemleri damgasını vurdu. Sektör, Ukrayna’daki kablo tedarik tesislerinin kapanması nedeniyle büyük zorluklarla karşılaştı. Özellikle iç ve dış lojistik firmalarından kaynaklanan talep karşılanamayacak seviyelere geldi ve bekleme sürelerindeki süre uzadı.
MAN olarak, bu zorlu piyasa süreçlerinden üretim teknolojilerimiz ve esnekliğimiz ile çıkmayı başardık ve hızlı bir toparlanma süreci yaşadık. Yılın ikinci yarısından itibaren iş ortaklarımıza yoğun teslimatlar yaparak, pazardaki iddiamızı ortaya koyduk. TGX 18.510 ve TGX 18.470 çekici araçlarımız, lojistik firmalarının ilk tercihi haline gelirken, TGS serisi araçlarımız ile de inşaat grubunda tercih edilen marka olduk.

2022, ağır ticari pazarının büyüdüğü bir yıl oldu

Ticari Araç İthalatçıları Derneği’nin (TAİD) verilerine göre, Kasım ayı sonu itibariyle 27.000 adeti geçen 16 ton üzeri ağır ticari araçlar pazarı, bu sayı ile 2015 yılından sonraki en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Üretim tarafında yaşanan sıkıntılara rağmen hız kesmeden artan talep, 2022’nin, son 10 yılın en yüksek ikinci pazar rakamına doğru koşacağına gösteriyor.
Son birkaç aydaki kur ve finansman bulma konusunda yaşanan dalgalanmalar bile pazarın yukarı yönlü seyrine olumsuz bir etki yapamadı. 2023 yılında da talebin benzer seviyelerde devam edeceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında ülkemizdeki seçim sonrası ekonomik durum ve şartlara bağlı olarak, üretim kapasitelerinin de pozitif gelişim göstereceğini ve yıl sonuna doğru da arz ve talep dengesinin bulunacağını düşünüyoruz.

Lojistikte en çok tercih edilen markalardan biri olduk

TGX 18.510 ve TGX 18.470 serisi çekici araçlarımız 2022 yılında gösterdikleri saha performansları ile iş ortaklarımıza işletme maliyetleri açısından çok önemli avantajlar sağladı. Özellikle yakıt ekonomisi ile ön plana çıkan araçlarımız, MAN’ı hem yurt içi hem de uluslararası lojistik firmalarının en çok tercih ettiği marka konumuna getirdi.
Bununla birlikte 2022 yılında, satış ve servis ağımıza yeni noktalar ekleyerek, müşteri memnuniyetimizi artırmak adına önemli adımlar attık. Kocaeli ve Kayseri’de yeni satış ve servis noktalarımızı bünyemize kattık. Ayrıca 2023 yılı başında da Antalya’da yeni bir satış ve servis noktasının MAN bünyesinde yer alması için hazırlıklarımızı tamamlanmak üzereyiz. Bu gelişmeler neticesinde geçtiğimiz 2 yıl içerisinde toplamda 4 yeni satış ve servis noktasını müşterilerimizin hizmetine sunmuş olduk.

İş Ortağımız olarak gördüğümüz değerli müşterilerimiz için, bu dönemde hazırlamış olduğumuz zengin içerik ve uygun maliyetli Bakım Paketi kampanyamız ile sadece satış anında değil, sürecin tamamında onlarla birlikte olduğumuzu bir kez daha hissettirdik.
2022 yılında, büyük lojistik firmalarına yaptığımız filo satışlarının yanında, bireysel kullanıcılara da ulaşarak, en uygun donanım ve teknik özelliklerdeki paketlerimiz ile ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri sunduk. Yaptığımız garaj ziyaretleri, teslimat aktiviteleri ve eğitim faaliyetlerimiz ile bu alanlarda da MAN’ın gücünü ortaya koyduk. Yine daralan inşaat grubu araç pazarında da pozisyonumuzu korumayı başardık. Çok önemli firmaların büyük projelerinde, alt yapı işlerinde en zorlu yol ve yük şartlarında MAN olarak, yerimizi aldık. 2023 yılında gerçekleşecek büyük projelerde de var olmaya, iş ortaklarımıza zor işlerinde destek olmaya devam edeceğiz.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER