Pazartesi, Mayıs 6, 2024
Ana SayfaGÜNCELBakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde Anadolu'dan Avrupa'ya yürüdü

Bakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde Anadolu’dan Avrupa’ya yürüdü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde incelemelerde bulundu, köprü üzerinde bulunan kedi yolundan Anadolu’dan Avrupa’ya yürüdü.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, montajlanan tabliye blokları ile artık 1915 Çanakkale Köprüsü’nün büyük oranda tamamlandığını belirtti.

“Asrın hayali için geri sayım başladı”

“Sadece kulelere yakın kısımlardaki tabliyelerin montajı kaldı. Artık ‘Asırların hayali’ için geri sayım başladı diyebiliriz” ifadelerini kullanan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“101 km uzunluğu ile Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer alıyor. 2 bin 23 metre orta açıklık ve 770’er metre yan açıklıklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunluğundadır. 2 bin 23 metrelik orta açıklık, Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş yıl dönümünü sembolize ediyor ve tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metreye ulaşıyor.

Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret edecek. İki çelik kule arasındaki Köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip. Tamamlanınca, dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak tasarlanan ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Kısaca, 1915 Çanakkale Köprümüz “en”lerin projesi olarak Çanakkale Boğazı’na adeta mühür vuracak ve ülkemizin simge yapılarından bir olacak.”

2 x 3 trafik şeritli köprünün tabliyesinin 45 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte ikiz tabliye olarak projelendirildiğini kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Asma Köprü Kule Temelleri Asya tarafında -45 metre, Avrupa tarafında ise -37 metre derinlikte iyileştirilmiş deniz tabanına serbestçe oturmuştur. 1915 Çanakkale’de; kuru havuz ve ıslak havuzda keson imalatları, plint ve bağ kirişi imalatları, ankraj blokları, kule montajı, ana kablo montajı, tabliye montajı ve üst yapı çalışmaları gibi yapım tekniği açısından birçok önemli imalat kalemi yer alıyor” dedi.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER