Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaEkonomi GündemiCovid-19 robot kullanımını artıracak, yeni meslekler ortaya çıkacak

Covid-19 robot kullanımını artıracak, yeni meslekler ortaya çıkacak

Covid-19 sonrasında imalat sektöründe hızla yükselecek robot kullanımı sadece Çin’de 14 milyon insanın işsiz kalmasına neden olacak.

Covid-12 salgını ile bütün sektörlerde teknoloji kullanımına yönelik çok daha güçlü çıkışlar yaşanacak. Oxford Economics’in araştırmasına göre, imalat sektöründe hızla yükselen robot kullanımı sadece Çin’de 14 milyon insanın işsiz kalmasına neden olacak.

Covid-19 sonrası robot kullanımı artacak

Üretim modellerindeki otomasyonla birlikte yeni pek çok mesleğin hızla hayatımıza gireceğinin dile getirildiği raporda, 10 yıl sonra beklenen kimi yeniliklerin süresinin yedi yıl erkene çekildiğine vurgu yapıldı. Araştırmaya göre, imalat sektöründe hızla yükselen robot kullanımı sadece Çin’de 14 milyon insanın işsiz kalmasına neden olacak. 2000 tarihinden bu yana ABD, Avrupa ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde 1,7 milyon insan robot kullanımının artmasından ötürü işlerini kaybetti.

Robot ve otomasyon sistem kullanımı geçişi hızlanacak

Kimi araştırmalara göre dünya genelinde 200 milyon insan bu süreç sonunda işsiz kalacak. Ama bu değişim aynı zamanda yeni iş kollarının ortaya çıkmasına neden olacak. Robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri geliştiren, otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital alt yapıları oluşturan, bu konuda uzmanlaşan başka bir iş gücüne ihtiyaç olacak.

Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren robotlu otomasyon sistemleri, üretim takip yazılımları ve fabrikaların dijital bir alt yapıya kavuşmasına yönelik projeleriyle Türkiye’nin Endüstri 4.0 çalışmalarına katkı sunan Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu,”Şimdi üretim alt yapılarındaki dönüşüme paralel ama sistemli bir biçimde insan gücümüzü bu becerilere kavuşturabiliriz, üniversitelerden, meslek liselerinden mezun olacakları bu bilgilerle donatabiliriz. Covid-19 bir takım süreçleri hızlandırmış olabilir, ama henüz geç değil, hem üretim alt yapımızı hem de insan kalitemizi buna göre hızlı ve sistemli bir program ile dönüştürebiliriz. Yapacağımız en büyük hata bunu görmezden gelmek olur”dedi.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER