Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGÜNCELTürkiye’nin ilk insansız mini tankı!..

Türkiye’nin ilk insansız mini tankı!..

Katmerciler, insansız kara araçları konseptinin ilk ürünü olan uzaktan kumandalı insansız kara aracını, Aselsan’la birlikte ülkemiz silahlı kuvvetlerine kazandırıyor.

Türk savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden Katmerciler, dünyada çok az ülkede bulunan insansız kara araçlarının (İKA) ülkemizdeki ilk paletli örneğini, Aselsan’la birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kazandırıyor.

Araç, keşif, gözetleme, hedef tespiti yapabilen, üzerine silah ve gözetleme sistemleri dahil ihtiyaç duyulan her türlü sistemin takılabildiği, uydu bağlantısı üzerinden uzaktan kontrol edilip yönetilebilen, otonom olarak kullanılabilme özelliğine sahip, zorlu yol, arazi ve iklim şartında üstün hareket kabiliyetine sahip dünyanın en önde platformlarından biri olacak.

Aselsan ile Katmerciler arasında imzalanan seri üretim sözleşmesi gereğince “insansız mini tank” olarak da adlandırılan silahlı insansız kara araçları, 2021 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmeye başlanacak.

İlk olarak beş yıl önce gündeme gelmişti

Temin sözleşmesinin imzalanmasını takiben bir açıklama yapan Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda insansız kara aracı konseptini ilk olarak beş yıl önce gündeme getirdiklerini belirterek, bu konseptin ilk örneği olan UKAP’ı üç yıl önce tanıttıklarını söyledi. UKAP’ın büyük beğeni kazandığını vurgulayan Katmerci, o günden bu yana, kara kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda bu aracı sürekli geliştirdiklerini, gelinen noktada UKAP Platformunun, üst donanımlarıyla birlikte bir “insansız mini tank”a dönüştüğünü kaydetti.

Üç ton yüklü ağırlık kapasitesine sahip araç, kompakt ebatına rağmen, üst sınıf zırhlı araçlarda bulunan bütün zorlu performans ve arazı testlerinin tamamını başarı ile yerine getirebilmekte…

Üstün nitelikli insansız mini tank

Yerli ve Türk mühendisliği ürünü insansız kara aracı, her türlü arazi ve yolda üstün performans sergileyebiliyor. Zırh opsiyonu bulunan araç, uydu bağlantısıyla çok uzak mesafelerden kontrol edilebiliyor. Uzaktan kumanda birimiyle ise yakın alanda tüm fonksiyonlarıyla kumanda edilebiliyor. Çeşitli silah sistemlerinin monte edilebildiği platform, hareketli halde ve meyilli arazide atış ve yüksek isabet imkanı sunuyor.

Araç, Aselsan tarafından geliştirilen Sarp Dual Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemiyle hedefi otomatik olarak tespit ve imha edebilecek. Araç, çok düşük termal iz özelliği taşıyor. Gece-gündüz, zorlu hava şartlarında ve iklimde kullanıma uygun olan aracın, elektrikli ve hibrit model seçenekleri bulunuyor.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER