Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaKAMYON-TREYLERMutsan Otomotiv'den bir ilk: CNG motoru ile yenilenmiş TIR çekici

Mutsan Otomotiv’den bir ilk: CNG motoru ile yenilenmiş TIR çekici

Türkiye’de bir ilk: Mutsan Otomotiv CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) motoru ile yenilenmiş ilk TIR çekicinin tüm onay ve sertifikaları tamamlanarak trafiğe çıkarıldı.

1988 Yılından bu yana faaliyetini yürüten Mutsan Otomotiv’in; 2019’da başlatmış olduğu CNG/LNG Motor Değişim Sistemleri projesi kapsamında ilk etap CNG’li motor ithalatını gerçekleştirerek resmi onay süreçlerini tamamladı.
Alman “YCEurope” firmasının Türkiye distribütörlüğünü alan firma,
proje kapsamında; 2008-2016 model yılı aralığındaki ağır vasıta araçlarda “orjinal doğalgaz motoru ve yakıt sistemi” yenilemesi yapıyor.

 CNG motoru ile yenilenmiş TIR çekici

Dizel yakıta oranla eşdeğer menzilde minimum %35 maliyet avantajı

Ekonomik Dizel yakıta oranla eşdeğer menzilde minimum %35 maliyet avantajı
olan doğalgaz motorlarının tüm araçlarda kullanılabildiğini belirten Mutsan Otomotiv Proje Koordinatörü ve Yönetim Danışmanı M.Özgür Sezginer, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “2018 yılı verilerine göre dünyada 26,5 milyon CNG’li araç bulunmakta, 2025 yılında 70 Milyonu geçmesi beklenmektedir.
Dizel Motorların çevreye verdiği zararların önüne geçmeye çalışan ülkeler, dizel araçların üretimi konusunda ciddi kısıtlama ve yasaklamalar getirmektedir.
Binek araçlarda elektrik motorları geliştiren üreticiler; Ağır Vasıta gruplarında doğalgazlı çözümlere yönelmektedir.
Ülkemizde; şehir içi otobüslerde uzun yıllardır kullanılan doğalgaz sistemleri, kamyon grubunda aynı gelişmeyi gösterememiştir.

 CNG motoru ile yenilenmiş TIR çekici

Pazara giren doğalgazlı sıfır araçlar ise tüm avantajlarına rağmen yüksek fiyatları nedeniyle kullanıcılara cazip gelmemektedir.
Mevcut dizel motorların tadilatıyla doğalgaz kullanımına yönelik çalışmalar ise gereken verimliliği sağlayamamış, ülkemizde doğalgazın kullanımı yaygınlaşamamıştır.
Avrupa genelinde 3918 CNG, 339 LNG satış istasyonu bulunurken, Türkiye’de faal istasyon sayısı 10’dur. Bu sayının kısa zaman içinde çoğalması konusunda ciddi çalışmalar yürütülmektedir.

“İkinci el ağır vasıtalar için çok avantajlı bir sistem”

Türkiye’mizin doğalgaz kaynakları konusunda yaptığı atılımlar bu çalışmalara ivme kazandırmıştır. İthalata bağımlı olduğumuz petrol yakıtları yerine, kendi kaynaklarımızdan elde edeceğimiz doğalgazın ulaşımda da kullanımı ekonomimize büyük değer katacaktır.
Mutsan; ikinci el ağır vasıtalar için çok avantajlı bir sistem çözümü sunmaktadır. Yürüttüğümüz çalışmalarla; ülkemizde ve çevre ülkelerde, büyük bir satış potansiyeline ulaşmak hedeflenmektedir. Sistemimizdeki “yerlilik” oranını arttırmak için ARGE çalışmalarımız da hızla devam etmektedir.
TS12664-2 ve TS12859 standartlarında “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi”ne sahip firmamız; çalışmalarını ISO 9001 :2015 kalite yönetim sistemi esaslarında yürütmektedir.
A.İ.T.M (araç imal tadil montaj) seri tadilat onay belgesi alan BMC 1144 model çekicimiz trafiğe çıkmış ve bu konuda Türkiye’de bir ilk hayata geçirilmiştir.
Diğer markalara (Mercedes,Scania,Ford) yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup; kısa zamanda bir çok modelle ilgili onay çalışmalarımız tamamlanacaktır.”

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER