Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaDEMİRYOLUKörfez Ulaştırma demiryolu filosunu genişletiyor

Körfez Ulaştırma demiryolu filosunu genişletiyor

Tüpraş’ın demiryolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren iştiraki Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ – Wabtec iş birliği kapsamında üretilen beş adet dizel-elektrikli PowerHaul® serisi lokomotifi teslim aldı. 

İki yıl önce TCDD’nin ana hatlarını kullanma lisansı vermesiyle demiryolu taşımacılığına başlayarak Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisi olan Körfez Ulaştırma A.Ş., Wabtec’ten aldığı beş yeni lokomotifle Tüpraş rafinerileri ve bağlantılı akaryakıt terminalleri arasında ürünlerin daha hızlı ve verimli taşınmasını sağlayacak.

Dizel-elektrikli lokomotifler, ABD merkezli demiryolu ekipman üreticisi Wabtec’in stratejik bölgesel iş ortağı olan TÜLOMSAŞ tarafından Eskişehir fabrikasında üretildi. Ürünlerin teknolojisini ve tasarımlarını Wabtec; yerel üretimini, montajını ve son testlerini ise TÜLOMSAŞ gerçekleştirdi.

Operasyonların genişlemesine paralel olarak lojistik faaliyetlerinin gücünü ve verimliliğini artırdıklarını belirten Körfez Ulaştırma A.Ş. Genel Müdürü Tufan Başarır, “Filomuza beş yeni lokomotifin katılmasıyla, ürünlerimizi rafinerilerimiz ve akaryakıt terminallerinden daha verimli ve hızlı bir şekilde taşıyarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılayabileceğiz” dedi.

Wabtec Rusya/BDT/Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Genel Müdürü Gökhan Bayhan “Türkiye’de yıllara dayanan bir iş ortaklığımız var. Wabtec olarak, lokomotiflerin faaliyete başlamasıyla birlikte yaşam döngüleri boyunca en iyi şekilde hizmet verebilmeleri için gereken desteği ve teknik uzmanlığı da sağlayacağız” dedi.

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise “Bilgi birikimimiz, nitelikli insan kaynağımız ve yetkinliklerimizle son teknolojiye sahip lokomotiflerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretimimizle, yan sanayinin gelişimine ve ekonomimiz için katma değer oluşturulmasına da katkı sağlıyoruz” dedi.

Körfez Ulaştırma A.Ş., TÜLOMSAŞ ve Wabtec; lokomotiflerin üretimi için verilen siparişi 2018’in Eylül ayında InnoTrans fuarında duyurdu. Gerçekleştirilen teslimatla, Körfez Ulaştırma A.Ş.’nin beş kiralık lokomotiften oluşan filosunun büyüklüğü ikiye katlanmış oldu.

En yüksek düzeyde performans sergileyen, orta ağırlıkta lokomotifleri kapsayan PowerHaul lokomotif serisi, BA Evre IIIa emisyon şartlarına ve TSI karşılıklı-çalışırlık (interoperability) standartlarına uygunluk gösteriyor. İleri teknolojili, common-rail yakıt enjeksiyon sistemini içeren, 16 silindirli, 3700 HP PowerHaul P616 motorla donatılmış olan yüksek elektrik gücüne sahip lokomotifler yakıt tüketiminde yüzde 18 azalma sağlıyor. Ayrıca, yüksek-performanslı AC çekiş-kontrol teknolojisi ve münferit aks-kontrol özelliğiyle daha üst düzeyde güvenilirlik ve çekiş gücü sunuyor.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER