Cumartesi, Temmuz 27, 2024
Ana SayfaGÜNCELBozankaya'nın yeni nesil elektrikli otobüsü görücüye çıktı

Bozankaya’nın yeni nesil elektrikli otobüsü görücüye çıktı

29-31 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Busworld Türkiye Fuarı’nda elektrikli toplu ulaşım sistemleri üretiminde Türkiye’nin lider üreticilerinden biri olan Bozankaya yeni nesil otobüsünü görücüye çıkardı.

  • Bozankaya fuarda ayrıca 360 kW’a kadar elektrik gücü sağlayan şarj sistemini de sergiliyor.

Fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısında yerli ve yabancı basın mensupları ile bir araya gelen Bozankaya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Tufan Özkan (CCO) ve Emrah Dal (CTO), Bozankaya’nın yeni nesil otobüsü ve firmanın projeleri hakkında bilgi verdi.

Tufan Özkan: “Karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlıyoruz”

İklim krizinin hem bireysel hem de toplumsal boyutta önlem alınması gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Tufan Özkan, “Bozankaya olarak biz, 1989 yılından bu yana bu bilinçle hareket ediyoruz ve yaklaşık 35 yıldır toplu ulaşım sistemleri için araç üretiyoruz. Karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlarken, şehirler için modern, teknolojik, konforlu ve sessiz araçlar üretiyor, geleceğin mobilitesini şekillendiriyoruz” dedi.

“Karbon emisyonların yüzde 25’i toplu taşımadan kaynaklanıyor”

UITP verilerine göre dünyadaki karbon salımının yüzde 25’inden toplu taşımada kullanılan konvansiyonel araçların sorumlu (elektrik tüketimi dikkate alındığında) olduğuna dikkat çeken Tufan Özkan, “Bu da ürettiğimiz tramvay, metro, elektrikli otobüs ve troleybüslerle karbon salımının önüne geçilmesine katkı sağladığımız anlamına geliyor.
2016 yılında imzalanan Paris Anlaşması ve sözleşmenin akabinda gündeme alınan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ülkeler 2030 ve 2050 hedeflerini belirledi. Biz de Bozankaya olarak hem ülkemizin hem de tüm dünyanın bu hedeflere ulaşması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

“İnovasyon gücümüz her geçen gün artıyor”

Murat Bozankaya tarafından Almanya-Sazgitter’de kurulan Bozankaya’nın kompenent üretimi ile başladığı yolculuğuna 2003 yılında Başkent Ankara’da kurulan fabrika ile devam ettiği bilgisini veren Emrah Dal ise, “Ankara’da bulunan fabrikamızda ilk olarak otobüs karoser ve şasi üretimi yapıldı. 2010 yılında aldığımız karar, yaptığımız yatırım ve Ar-Ge çalışmaları neticesinde ilk elektrikli otobüs ve troleybüs üretimi 2014 yılında gerçekleştirildi. Bu sayede Türkiye’de toplu taşımada kullanılan ilk elektrikli otobüs firmamızca üretilmiş oldu. Şu anda ise ülkemizde 10 şehirde elektrikli otobüs ve troleybüsler toplu taşımada kullanılıyor ve bu şehirlerden 9’unda yer alan araçlar firmamıza ait.
2015 yılı ise bizim için önemli bir km taşıydı ve 100 bin metrekarelik fabrikamız ile üretim kapasitemizi daha da genişlettik. Aynı yıl “Avrupa’da Yılın Şirketi” unvanına layık görüldük. Ve yine aynı yıl Ar-Ge merkezi unvanını aldık” ifadelerini kullandı.

Emrah Dal: “Ödüllü tramvayımız, Avrupa’nın En İnovatif Firması unvanını kazandırdı

Bozankaya’nın 2016 yılında Kayseri için ilk alçak tabanlı tramvayını ürettiği bilgisini veren Emrah Dal, “2018 yılında ise Bangkok’a metro ihracatı gerçekleştirdik. 2020 yılında Romanya’nın Timişoara ve Yaş kentleri için tramvay ürettik. Timişoara için ürettiğimiz ve bataryası ile 70 km’ye kadar menzile sahip olan aracımız Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmesi tarafından ödüle layık görüldü ve şirketimize Avrupa’nın En İnovatif Firması unvanını kazandırdı.
2021 yılında Kocaeli şehrimiz için yüksek teknoloji ürünü sürücüsüz metro ürettik. 2023 yılında ise Türkiye’nin mega kenti İstanbul için 100 metro üretilmesi için imzaları attık.
Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 metro projesini imzalamamız bizim için ayrı bir gurur ve sevinç kaynağı oldu” açıklamasında bulundu.

Emrah Dal: “Çevre dostu yeni nesil otobüsümüz ile inovasyon gücümüzü artırdık”

İlk kez Busworld Türkiye 2024’de sergilenecek olan “Bozankaya Yeni Nesil Otobüsü” 2024 yılına atılan önemli bir imza oldu.
Modern tasarımı, gelişmiş enerji verimliliği ve yüksek yolcu kapasitesi ile dikkat çeken ve sıfır emisyon özelliği ile çevre dostu bir taşımacılık imkanı sağlayan elektrikli otobüsle ilgili de bilgi veren Dal, “Bozankaya’nın elektrikli otobüs tarihçesine bakacak olursak, 2014 yılında E-Karat aracı ile başlayan hikayemiz, 2017 yılında Sileo modelimizle devam etti. Şimdi ise inovasyon gücümüzü daha da ileri taşıyarak her şehrin ihtiyaçları için özel tasarlayabildiğimiz, 10- 12-18 ve 25 metre uzunluklarında ve her şehrin trafik alt yapısına uygun çözüm sunabilecek bir otobüs üretmenin heyecanını sizlerle paylaşıyoruz” dedi.

35. Yıla yeni logo
Emrah Dal konuşması şu ifadelerle sonlandırdı: “35. yılımızı kutladığımız bu sene firmamızın logosunda da daha yenilikçi ve teknolojik dokunuşlarla bir güncellemeye gittiğimizi ve bu yeniliği de Busworld Fuarı kapsamında kamuoyu ile paylaştığımızı ifade etmek isterim. Hem firmam hem de şahsım için ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu her zaman geleceğimize ışık tutmaktadır. ‘Dünyada her şey için, yaşam için başarı için en gerçek yol gösterici bilimdir, fendir.’ diyen Atatürk’ün izinde bilimle, teknolojiyle, ama en önemlisi insan emeğine verdiğimiz önemle yolumuza başladık, sürdürdük ve sürdürmeye de devam ediyoruz.”

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER