Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaDEMİRYOLUUluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı

Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı

“Avrasya bölgesinin tek ve dünyanın en büyük 3 demiryolu fuarından biri olan 9. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı – Eurasia Rail, 25 – 27 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.”

Türkiye’nin tek, dünyanın en büyük üçüncü demiryolu ve hafif raylı sistemler fuarı olan Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı – Eurasia Rail; 200’ü aşkın katılımcıya ve yaklaşık 12.000 ziyaretçiye ev sahipliği yapan, kamu ve özel sektörün en çok kullanılan ürünlerine yer veren, Türkiye’nin demir yolu ve hafif raylı sistemler sektörüne yönelik en önemli fuarı olarak yıl sonunda kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Demiryolu taşımacılığına yönelik son gelişmeler, yenilikler ve teknolojiler

Bu sene 25-27 Kasım 2021 tarihleri arasında TÜYAP Fuar & Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan Eurasia Rail Fuarı, bölgedeki raylı sistemler sektörünün en önemli aktörlerini bir araya getirecek. Hem katılımcılar hem de ziyaretçiler; demiryolu taşımacılığına yönelik son gelişmeler, yenilikler ve teknolojilerle birlikte sektörde karşılaşılan zorluklar, bu zorluklara karşı üretilen olası çözümler hakkında detaylı bilgiye ve uzman görüşlerine, fuar programı boyunca gerçekleştirilecek konferans ve seminerler vasıtasıyla kolayca ulaşabilecekler.

Taşımacılık ve Lojistik Sektörü İhracatla Büyümeye Devam Ediyor

Demiryolu taşıtları ile aksam ve parçaları ihracatı, Covid-19 salgınının yarattığı olumsuz koşulları yeni yılda geride bırakmaya başladı. Türkiye’nin demiryolu taşıtları ile aksam ve parçaları ihracatı 2021 yılının ilk yarısında yüzde 13,9 artarak 90 milyon dolara yükseldi. Bu çerçevede 2021 yılı ihracatının, 2019 yılı ihracatını da aşarak 180 milyon dolara ulaşacağı öngörülüyor.

2021 yılının ilk yarısında demiryolu hat bakım ve servis araçları ihracatı 36.343 adede ulaşırken 210 adet diğer yük vagonu ihracatı, 49 adet kendinden hareketli olmayan demiryolu/tramvay yolcu vagonu ihracatı gerçekleştirildi.

2020 yılında başlayan pandemi koşullarına rağmen devam eden projeler nedeniyle ithalatta artış gözlenmişti. 2021 yılında ise ithalatta gözle görülür bir gerileme yaşanıyor. Türkiye’nin demiryolu taşıtları ile aksam ve parçaları ithalatı 2021 yılının ilk yarısında, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 59,1 azaldı ve 237,6 milyon dolardan 97,3 milyon dolara geriledi.

2021 yılının ilk yarısında elektrik enerjisini dışarıdan alan demiryolu ve tramvay vagonları ithalatı 231,1 milyon dolardan 117,9 milyon dolara indi. Kendinden hareketli olmayan demiryolu/tramvay yolcu vagonları ithalatı da 76,6 milyon dolardan 30,7 milyon dolara geriledi. Aksam ve parçalar ithalatının da gerilediği gözlendi. 2021 yılının ilk yarısında ithalatları sınırlı ölçüde artan ürün grupları ise diğer lokomotifler, dingil, tekerlek vb. aksam ve parçaları ve demiryolu taşımacılığında kullanılan konteynerler oldu.

TCDD, Cumhuriyet Tarihinin Rekor Taşımalarını Gerçekleştirdi!

Ülkemizde; Doğu-batı ve kuzey-güney yönleri doğrultusunda kesintisiz bir demiryolu ana koridoru oluşturularak, gerek ulusal gerekse Avrupa-Asya-Ortadoğu arasında transit ulaşım olanaklarının artırılması ve kombine taşımacılığın geliştirilesi amacıyla demiryolu yük taşımacılığı projelerine öncelik veriliyor.

Cumhuriyet tarihinin rekor taşımalarını gerçekleştiren TCDD, 2020 yılında yurtiçi 26,5 milyon ton, yurtdışı 3,4 milyon ton olmak üzere toplamda 29,9 milyon ton yük taşıması ile tüm zamanların en iyi taşıma rakamlarına ulaştı.

Kıtalar arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığına imkân sağlayan Marmaray Boğaz Tüp Geçişi ile bugüne kadar yurt içi ve yurt dışına toplam 766 yük treni ile 335 bin 455 ton yük taşınarak, denizyolu ile aktarılmak zorunda kalınan yüklerin kısa sürede geçişi sağlandı, ulaşım maliyeti ve zaman kaybı önemli oranda azaltıldı.

Eurasia Rail, Demiryolu Sektörüne ve Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlayacak

Taşımacılık ve lojistik sektörünün kalbi olan Eurasia Rail Fuarı’nda bulunmanın firmalar ve üreticiler bakımından önemli bir katma değer sağlayacağını vurgulayan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen; “Ülkemizin demiryolu ve raylı sistemlerde son yıllarda gerçekleştirdiği devrim niteliğindeki atılımları dünyaya güçlü bir biçimde sergilemek istiyoruz. Dünya genelinde raylı sistemler; hızlı, ekonomik, çevre dostu, güvenli ve çağdaş sistemler olmalarından dolayı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Demiryollarında modernizasyon ve taşıma kapasitesi artırmak için başta Avrupa ülkelerinin yatırımları devam ediyor. Ülkemiz ise yaptığı üretimin ihracatını artırmak üzere yeni pazarlar arayışında.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Avrasya bölgesinin tek ve dünyanın en büyük üç demiryolu fuarından biri olan Eurasia Rail kapsamında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleri, demiryolu sektörüne ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Fuarla eş zamanlı düzenlenecek konferans programları da sektörel bilgi ve deneyim paylaşımı konusunda önemli bir platform oluşturacak.”

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER