Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaMAGAZİNTiktok’la hayatımıza giren eski şarkılar...

Tiktok’la hayatımıza giren eski şarkılar…

Dünyanın önde gelen kısa video uygulaması TikTok, her ay 1 milyar insanın hayatından kesitler paylaştığı bir platform olarak kullanılıyor.

  • TikTok aynı zamanda geçmişi tazelemeye de devam ediyor. Bilhassa Z kuşağı, Frank Sinatra’dan Queen’e, George Micheal’dan Paul Anka’ya kadar müzik tarihinin efsanevi isimlerini TikTok’ta keşfediyor.

Kimileri için tozlu rafların arasında kalmış sayısız parça, bugünlerde en popüler TikTok videolarında koca bir nesle sesleniyor. İşte o şarkılardan bazıları:

DJ Majestic – Rasputin
Alman euro disco grubu Boney M.’in 1978 tarihli Nightflight to Venus albümünden bir parça olan Rasputin, DJ Majestic’in yorumuyla TikTok’un gündemine oturdu. Hindistan’daki Tıp Fakültesi öğrencileri nefrete karşı mesaj vermek için #Rasputindancechallenge etiketiyle dans challenge başlattı.

Neşet Ertaş-Yalan Dünya
Türkülerin Babası olarak tanınan ve abdallık geleneğinin temsilcileri arasında yer alan Neşet Ertaş, aramızdan ayrılmasına rağmen TikTok’ta yaşatılan önemli isimlerden. Ertaş, adına açılan TikTok hesabından büyük aşkla yazdığı türkülerle yeni nesle sesleniyor. Ertaş’ın “Yalan Dünya”sı, TikTok’ta en çok sevilen parçalar arasında bulunuyor.

Barış Manço – Bu Gün Bayram
7’den 70’e herkesin gönlünde taht kurmayı başarmış nadir sanatçılardan biri olan Barış Manço’nun anısı, TikTok’ta da yaşatılıyor. Aslında pek çoğu hayat dersi niteliğinde mesajlar barındıran Barış Março şarkıları, içerik üreticilerinin videolarıyla nesilden nesle aktarılmaya devam ediyor.

Sertab Erener – Sakin Ol
Sertab Erener’in 1992 yılında çıkan albümünde yer alan ve, Erener’in yükseliş dönemine eşlik eden Sakin Ol, bugün TikTok’ta ‘sakinol’ etkiketiyle kulaklarımızın pasını silmeye devam ediyor. İçerik üreticileri, anne babalarının gençliklerinde nasıl göründüklerini paylaşırken bu parçaya da yer veriyor. Yaşanmışlıklarla dolu kareler, Sertab Erener’in büyülü sesiyle daha da anlam kazanıyor.

Erol Evgin – İşte Öyle Bir Şey
1977 yılında çıkan ve Erol Evgin’in en beğenilen parçaları arasında yer alan İşte Öyle Bir Şey, bir ömür dostuklara, yaşanan güzel hatıralara adandı. Şimdilerdeyse şarkı, okulların yüzyüze eğitime geçmesiyle TikTok’ta okul anılarını yad edenlerin favorileri arasında.

Streets X Put Your Head On My Shoulders
Paul Anka’nın 1959 yılında ritim çalarken herkesin başının başkasının omzunda olduğunu farkettikten sonra ortaya çıkan şarkısı ‘Put Your Head On My Shoulders’ TikTok müzik kraliçesi Doja Cat tarafından yeni bir soluk kazanıyor. Remix, TikTok dünyasında popüler olmasıyla challengeların aranan şarkısı haline geliyor. Kullanıcılar #silhoutte hashtag’iyle challenge’a katılıyor.

Rüştü Asyalı – Uyan
Halk kahramanlarımızdan Keloğlan’ın 1972 yapımı filminden aşina olduğumuz Rüştü Asyalı’nın ‘Uyan’ adlı parçası, bugün Reynmen’in yorumuyla yeni nesille buluşuyor. Masumiyetin temsili Keloğlan, Reynmen’in ‘Aykız’ seslendirmesiyle TikTok’la yeni neslin de kahramanı olmaya devam ediyor.

George Micheal – Careless Whisper
Aramızdan ayrılan ancak TikTok hesabı bulunan sanatçılar arasında George Micheal da yer alıyor. Michael’ın çoçukluk anılarından esinlenerek bestelediği ve dünya çapında yaklaşık 6 milyon kopya satarak yaklaşık 25 ülkede bir numaraya ulaştığı Careless Whisper isimli eseri, bugün TikTok dünyasında da tahtını koruyor. Careless Whisper, TikTok’ta milyonlarca videoda yer alıyor.

Matthew Wilder – Break My Side
Matthew Wilder’ın 1983 yılındaki hit albümünden olan bu parça, yeni nesli eskilerin tınısıyla buluşturuyor. Break My Side’la müziğin evrensel bir dil yarattığını vurgulayan Wilder’ın mesajları, bugün TikTok videolarıyla yayılmaya devam ediyor.

Bülent Ersoy – Sefam Olsun
Diva Bülent Ersoy’un 2008 yılında çıkardığı bu parça TikTok’ta bir durum komedisi trendine öncülük ediyor. TikTok’ta 56 binden fazla videoya konu olan şarkı, güldürürken düşündürüyor. Z kuşağının nasıl bir sefa içinde olduğu, Bülent Ersoy’un eşşsiz sesiyle kameralara yansıyor.

Fleetwood Mac – Dreams
70’lerin mutlu hüzünlü havasını yansıtan Dreams, bir dönem kendini rahat bırakmanın ve ufak şeylerlere üzülmemenin sembolü haline gelmişti. Grup üyelerinin zor zamanlar geçirmesinin ardından çıkardıkları albümse tüm dünyayı etkisi altında bırakmıştı. Şimdiyse TikTok’la birlikte 70’lerin dokusu yeni nesle aktarılıyor. Son zamanlarda yeniden popüler olan şarkı, TikTok üreticilerinin videolarında sıklıkla yer buluyor.

Queen – Another One Bites the Dust
Grubun bas gitaristi John Deacon tarafından yazılan şarkı, 7 milyondan fazla kopya satışıyla Queen’in en çok satan single’ı olarak tarihe geçmişti. Grubun tarihinde ödüllere de kapı açan Another Bites the Dust, başarının yetenek ve birliktelikle kazanıldığın bir göstergesi oldu. Gwen Stefani ise bugün Queen’in bu parçasına yaptığı remix’le gündemde. Dahası, TikTok’ta trend olan surat boyama challange da bu şarkıyla anılıyor. Milyonlarca kişiye ulaşan trend TikTok tarihin en komik ve ilginç trendi olarak kayıtlara geçiyor.

Ebru Gündeş – Yakışıklı
1996 yılında “hem sempatik hem yakışıklı” sözleriyle gönlümüzde taht kuran Ebru Gündeş’in bu parçası, bugün TikTok’ta milyonlara seslenmeye devam ediyor. Yakışıklı, TikTok’ta en çok sevilen şarkılar listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Yasemin Kumral – Bim Bam Bom
1975’te çıkan Bim Bam Bom, dönemin Türk filmlerinde kadın oyuncuların sıklıkla seslendirdiği bir parçaydı. Kendisini mutsuz hissedenlere hitap eden şarkı, yıllar sonra TikTok’ta çoçukluk fotoğraflarıyla değişim akımına öncülük ediyor.

Hepsi – Hanimiş
2000’lerin sevilen ve dünya çapında tanınan gruplarından Hepsi, TikTok’u sallamaya devam ediyor. Bir dönem televizyon dizisine de konu olan grup, bugün TikTok üreticilerinin içeriklerinde yeniden karşımıza çıkıyor.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER