Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGÜNCELKış lastiklerini doğru saklamak lastiklerin ömrünü uzatıyor

Kış lastiklerini doğru saklamak lastiklerin ömrünü uzatıyor

Ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Nisan’da sona erdi. Teknoloji şirketi ve Premium lastik üreticisi Continental, sürücülere kış lastiklerini rafa kaldırarak, yaz lastiklerini kullanmayı tavsiye ediyor.

  • Lastiklerden en iyi verimi alabilmek için kullanılmayan lastiklerin doğru saklanması gerekir. Lastiklerin yapısı değişmeden daha uzun süre kullanılabilmesi için büyük boy torbalarda, hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi ve dik olarak yan yana durması gerekiyor.

Mevsim ve yol koşullarına uygun lastik seçimi hem emniyetli bir sürüş için hem de araç performansı açısından büyük önem taşıyor. Kış ya da yaz lastiğinden bağımsız olarak, sezonda kullanılmayan lastiklerin doğru şekilde saklanmadığında özelliklerinin ve yapısının değişeceğine dikkat çeken Continental, en iyi verimi almak için doğru lastik saklama önerilerini paylaşıyor.

Lastikleri önce temizleyin

Saklamadan önce biraz deterjan, su ve lastik fırçasıyla lastiklerinizi mevsim boyu yol ve frenden kaynaklanan kirlerden temizleyin. Lastiklerinizi jantlarla birlikte saklayacaksanız, onları da temizlemek gerekiyor. Bir sonraki adıma geçmeden önce lastiklerin tamamen kuruması öneriliyor.

Koruyucu kaplamaya gerek yok

Saklamadan önce lastiklere herhangi bir koruyucu kaplama veya cila uygulanması gerekmiyor. Çünkü lastik bileşimleri, ozon çatlamalarına ve diğer çevresel faktörlere dayanacak şekilde formüle ediliyor. Koruyucular lastiklerinizin ömrünü uzatmaya yardım etmek yerine ömrünü kısaltabilir.

Torbalara koyun

Her bir lastik için büyük, hava geçirmez bir plastik torba ya da büyük boy çöp torbası kullanın. Torbanın (ve lastiğin) ıslak olmadığından emin olun, torbanın havasını boşaltmak için elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Torbanın ağzını sıkıca kapatın. Bu hava geçirmez ortam, kauçuk bileşimlerin içerdiği yağın buharlaşmasını azaltıyor. Özel lastik kılıfları, lastiklerin taşınmasını ve saklanmasını kolaylaştırması ve kiri ve tozu önlemesi açısından oldukça pratik. Ancak hava geçirdikleri için kılıflamadan önce bir torbaya koyarak ağzını sıkıca bağlamanız gerekiyor.

Güneşten uzak tutun

UV ışınları ve güneşin sıcaklığı kauçuğa zarar verebilir. Bu nedenle lastik saklama yerinin doğrudan güneş ışığından uzak tutulması gerekiyor. Lastiklerin, koruyucu bir örtünün altında olsa bile açık havada depolanmaması öneriliyor. Serin, kuru bir yerde güneşten uzak tutulması gereken lastikler için bodrumlar ya da iklimini kontrol edebileceğiniz yerler ideal seçenekler olabilir. Lastiklerin mekândaki ısı kaynağından da korunması gerekiyor. Garaj ya da tavan araları genellikle daha fazla sıcaklık, yağış veya neme maruz kalabileceği için lastiklerin saklanması için doğru koşulları sağlamayabilir.

Kimyasal maddelerden uzak tutun

Kaçınılması gereken bir numaralı kimyasal olarak nitelendirilen ozon, lastiklere zarar veriyor. Kontak fırçaları kullanan elektrik motorları ozon ürettiği için jeneratörler, kompresörler, fırın, drenaj pompaları ve elektrikli süpürgelerin depolama alanında bulunmaması tavsiye ediliyor. Ayrıca solvent, yakıt ve yağların da depolama yerinde bulundurulmaması gerekiyor.

Lastikleri dik tutun

Continental, lastiklerin dik bir şekilde yan yana istiflenmesini ve kancalara veya raflara asılmasını tavsiye ediyor. En iyi seçenek, lastiklere daha az baskı uyguladığından dik olarak saklanması. İstiflemeniz gerekiyorsa, lastikleri üst üste koymamaya çalışın. Lastiklerin devrilmesini ve hasar görmesini engellemeniz gerekiyor. Lastikleri duvara monte edilmemiş yerlere asmayın, aksi takdirde lastikler bozulabilir ve hasar görebilir.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER