Salı, Mart 19, 2024
Ana SayfaAbdullah Kurtay“Karsan, geleceği elektriklendirmeye hazır!”

“Karsan, geleceği elektriklendirmeye hazır!”

Türkiye’de yer alan fabrikasında çağın mobilite ihtiyaçlarına uygun ulaştırma çözümleri sunan Karsan, yeni %100 elektrikli model ailesi e-ATA’yı tanıttı.

e-ATA lansmanında konuşan Karsan CEO’su Okan Baş, “Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada gelecek için daha yaşanabilir ve çevreci adımlar atılıyor. Şehir içerisinde durmaksızın hizmet veren otobüslerin tamamen çevreci hale getirilmesi de bu adımlardan bir tanesi. Buna yönelik verilen teşvikler ve gelişmiş ülkelerce sıfır emisyona geçişle ilgili belirlenen hedef tarihler değişimi hızlandırıyor.

Biz de Karsan olarak bu dönüşüme 2 yıldır öncülük ediyoruz. Kendini kanıtlamış BMW i batarya teknolojisine sahip, Jest ve Atak Electric’i 1 yıl gibi kısa bir sürede ardı ardına geliştirmiş ve seri üretimine başlamıştık. Sınıfının yaratıcısı 6 metrelik Jest Electric ile 2020’de Avrupa pazarında segment lideri olduk. Sınıfının en uzun menzilini sunan 8 metrelik Atak Electric ise Fransa, Almanya ve Romanya başta olmak üzere Avrupa’nın dört bir yanından yüksek talep görüyor.

Diğer yandan, 8 metre sınıfındaki Otonom Atak Electric modelimizle bir ilke imza attık ve seri üretimini gerçekleştirerek tüm dünyaya tanıttık. Son iki yılda pek çok Avrupa ülkesinde elektrikli araçlarımızla 2 milyon kilometrenin üzerinde deneyim elde ettik” dedi.

“6 metreden 18 metreye kadar tam elektrikli ürün gamı ile geleceği elektriklendirmeye hazırız”

Avrupa’nın e-ATA serisi gibi büyük sınıftaki %100 elektrikli otobüslere önümüzdeki dönemde önemli ölçüde ihtiyaç duyacağını belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa şehir içi otobüs pazarına baktığımızda pazarın %83’ünü 12 ve 18 metrelik büyük boy otobüslerden oluştuğunu görüyoruz. Öte yandan, dizelden elektrikli otobüslere dönüşüm ise hızla artıyor.

2024’te satılan araçların %35’inin, 2030’da ise en az %50’sinin tamamen elektrikli olması bekleniyor. Bu dönüşümü desteklemek adına Paris, Londra ve Hamburg gibi büyük şehirler artık yeni otobüs alımlarında sıfır emisyonlu araç olması şartı getirdiler. Karsan ise bu dönüşümü önceden öngörerek 5 yıl öncesinde tüm planlamalarını buna göre yapmıştı. Bugün pazara sunduğumuz e-ATA serisiyle 10,12,18 m’lik %100 elektrikli otobüslerimiz ile artık pazarın tamamında yer alıyoruz. Böylece, Karsan olarak 6 metreden 18 metreye uzanan tüm boylardaki elektrikli ürün gamımızla, geleceği elektriklendirmeye hazır hale geldik” diyerek sözlerini sürdürdü.

Seri üretime başladı, Romanya’ya toplamda 66 adet e-ATA gönderecek

Karsan CEO’su Okan Baş sözlerine şu şekilde devam etti: “Belirttiğimiz tüm bu yolculuğa bizler “Karsan Electric Evolution” diyoruz. Dönüşümün sembolünü ise “e” olarak belirtiyoruz. Yeni modelimiz e-Ata lansmanıyla birlikte elektrikli model ailemizin ilk üyeleri Jest Electric ve Atak Electric de bu dönüşüm yolculuğunda hayatlarına e-Jest ve e-Atak olarak devam edecek. Karsan’ın Electric Evolution adını verdiği yolculuğun duraklarından ilki ürünlerin elektrikli olması. Sonraki durak ise sürücüsüz toplu taşıma araçlarına sahip olmak.

Bugün ise bu dönüşümün en önemli günlerinden bir tanesi. Karsan olarak ilklere imza atmaya devam ediyoruz. e-ATA serisiyle birlikte, 6 metreden 18 metreye kadar elektrikli araç sunabilen ilk ve tek Avrupa markası olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Şu anda, e-ATA model ailesinin seri üretimine başladık. Hatta, 10 metrelik e-ATA için Romanya’dan ilk talep geldi.

10 adetlik ilk e-ATA filomuzu bu yılın Aralık ayında Romanya’nın Slatina şehrine teslim etmiş olacağız. Öte yandan, geçtiğimiz ay 18 metre sınıfındaki e-ATA için de 56 adetlik bir anlaşma imzalamıştık. Bu otobüsleri de 2022 itibariyle Romanya’nın iki farklı şehrine teslim etmeyi hedefliyoruz. 35 milyon Euro tutarındaki bu anlaşma aynı zamanda Türkiye’nin en büyük elektrikli otobüs ihracatı olmasıyla da önem taşıyor.”

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER