Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaEkonomi GündemiBorsa İstanbul'da gelen satışlar endekse yön değişimi olarak yansıdı

Borsa İstanbul’da gelen satışlar endekse yön değişimi olarak yansıdı

Borsa İstanbul’da dünkü yükseliş 5500 puan sınırına ulaşırken oldukça önemli bir direnç olduğunu düşündüğümüz bu bölgeden gelen satışlar endekse yön değişimi olarak yansıdı.

Haftanın en önemli konu başlığı olan yarıyıl sunumunda Fed Başkanı Powell’ın özellikle son dönemde giderek artan 50 baz puanlık faiz artırımı söylemlerini ve enflasyon göstergelerinin piyasa beklentisinin üzerinde değerler almasını nasıl değerlendireceği merak ediliyordu. Bu konulara doğrudan bir vurgu yapmasa da Powell verilerin gerektirmesi durumunda faiz artırımlarında hızın artırılabileceğine dikkat çekti. Dolayısıyla Fed Başkanı 50 baz puanlık artırıma kapı aralamış oldu. Bu kapsamda iki hafta sonraki toplantıda faizlerin ulaşabileceği maksimum seviye beklentilerinde muhtemelen yukarı yönlü revizyonlar olacaktır.

Açıklamaların ardından tahvil faizleri yönünü yukarı çevirirken hisse senetlerinin ise belirgin şekilde baskı altında kaldığını gördük. Fed Başkanı bugün ise Temsilciler Meclisi’nde sunum yapacak ancak verilecek mesajlar çok büyük oranda dünkünün tekrarı niteliğinde olacağı için piyasalara yansımasının sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Bugün makroekonomik veri akışı ise yoğunluk göreceli olarak yüksek seyredecek. Euro Bölgesi’nde GSYH rakamının açıklanacağı günde ABD’de ADP özel sektör istihdam rakamı ve JOLTS açık iş sayısını takip edeceğiz. Ayrıca FOMC toplantısına iki hafta kala Fed bugün Bej Kitap raporunu yayımlayacak.

Hafif yukarı yönlü eğilim sürüyor

TL: Hafif yukarı yönlü eğilimini devam ettiren USD/TL kuru dün 18,92 seviyesinin de üzerini test etmeye başladı. Ancak yukarı yönlü eğilim uzun süredir son derece sınırlı olduğu için bunun piyasa dinamikleri üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan Mart ayı borçlanma programına devam eden Hazine ise 5 Yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde net 8 milyar 759,5 milyon TL satış gerçekleştirildi. İhale öncesi yapılan 3,5 milyar TL ROT satışla birlikte toplam satış tutarı 12 milyar 259,5 milyon TL’ye ulaştı.

Gelen satışlar endekse yön değişimi olarak yansıdı

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul dün güne yukarı yönlü bir eğilimle başlasa da değer kazanımlarının limitli kaldığını ve BIST-100 endeksinin günü yataya yakın bir seviyede tamamladığını gördük. Teknik açıdan bakıldığında 5320 puanın üzerinde kalındıkça 5500-5550 bölgesinin hedef konumunda olduğuna bültenlerimizde sıklıkla vurgu yapıyorduk. Bu beklentimize paralel olarak dünkü yükseliş 5500 puan sınırına ulaşırken oldukça önemli bir direnç olduğunu düşündüğümüz bu bölgeden gelen satışlar endekse yön değişimi olarak yansıdı. Kısa vadede daha güçlü bir eğilim oluşması için bu seviyenin üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılması gerektiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından yurt dışı piyasalarda yaşanan baskı genele yayılabilecek olsa da Borsa İstanbul’un son dönemde yurt dışı borsalarla korelasyonunun azaldığını ve hisse senetlerinin daha çok iç dinamiklerle hareket ettiğini düşünürsek olası baskının özellikle de diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göreceli olarak sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 5979 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5938, 5890, 5848 ve 5800 destek olarak izlenebilir. 6021, 6069, 6111 ve 6159 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 19.0904 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 19.0715, 19.033, 18.995 ve 18.9185 destek olarak izlenebilir. 19.1095, 19.1475, 19.186 ve 19.262 ise direnç noktalarını oluşturuyor.(ÜNLÜ&Co)

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER