Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaDENİZCİLİKBağlı bir geminin değerini maksimuma çıkarma faktörleri

Bağlı bir geminin değerini maksimuma çıkarma faktörleri

Petrol ve gaz devlerinin; üretim, depolama ve boşaltma (FPSO) gemilerinin maliyet avantajlarını açıklayan Rockwell Automation EMEA Bölgesi Ağır Sanayi Sektör Stratejisi ve Pazarlama Müdürü Steffen Zendler, bağlı bir geminin değerinin maksimuma çıkarılması için üreticilere altın niteliğinde tavsiyeler verdi.

Dünyada şu anda binlerce gemi okyanuslarda denizlerde göllerde kullanılıyor. Yük taşımacılığından sağlığa, araştırmadan savaş gemisine kadar onlarca farklı sektörde kullanılan gemiler, petrol ve gaz üretiminde de aktif rol oynuyor. Petrol ve gaz üretim deposunun yapılmasından ve boşaltma (FPSO) gemisinin ilk kullanımının üzerinden yaklaşık 40 yıl geçtiği kaydediliyor. Şu anda dünya çapında 270 gemi operasyon halinde ve bu sayının 2025’e kadar yüzde 17 artış göstereceği tahmin ediliyor. Rockwell Automation EMEA Bölgesi Ağır Sanayi Sektör Stratejisi ve Pazarlama Müdürü Steffen Zendler, petrol ve gaz devlerinin bugünün hareketli pazar ortamında FPSO operasyonlarıyla ilgili olarak, bağlı teknolojiler ile yüzer petrol ve gaz operasyonlarında nasıl verimlilik ve tasarrufu sağlanabileceğini açıkladı.

Sabit platformlar 20 ila 30 yıldan daha az çalışırsa maliyetli değil

Petrol ve gaz üretiminde kullanılan sabit platformların kuruldukları andan itibaren yaklaşık 20 ila 30 yıl boyunca çalıştıklarını belirten Zendler, “Çünkü sabit platformlar daha az süreli operasyonlarda kullanılmaları durumunda fiziksel tehlikelere ve maliyetlere yol açabiliyor. Yüzer üretim gemisi, sabit platforma göre ekonomik bir avantaj sağladığı için kısa süreli kaynak bölgelerinde özellikle çekici hale getiren verimlilikler sunuyor” ifadelerini kullandı.

FPSO’nun tek çekici yanı mobilitesi değil

Mevcut pazar ortamında, petrol ve gaz şirketlerinin esnekliğe büyük önem verdiğini belirten Zendler, “Petrol ve gaz ürünlerindeki değişken talep yoğunluğu, maliyet avantajlarının değişken olduğu durumlarda operasyonları yeni kuyulara genişletmeyi riskli kılıyor. Üreticiler talep tarafını kontrol edemese de değişken veya derin deniz üretimine girmeyi daha cazip bir plan haline getirebilmek için tedarik tarafında daha iyi verimlilik sağlamayı amaçlayabiliyor.

Bu amaç doğrultusunda yüzer üretim, üreticinin FPSO’yu daha kısa sürede devreye almasını ve daha çevik bir yaklaşımla gemiyi farklı petrol sahalarına göndermesini sağlaması açısından oldukça faydalıdır. Her bir sahanın risk-ödül seviyesi sınırlı olsa bile, kullanım süresi boyunca birden fazla kuyudan üretim yapabilme özelliği, bu tür gemilerin kullanılmasının sağladığı yatırım getirisini oldukça artırır. FPSO’nun tek çekici yanı mobilitesi değildir. Gemiler sıfırdan proje olarak işletilebilmesi ile operasyonların verimliliğini en üst düzeye çıkarmak amacıyla birimlerini en yeni dijital ekipmanlarla donatılabilir. Bu yaklaşımla üreticiler, karlılığını artırır” dedi.

Petrol,gaz, üretim, depolama,boşaltma,FPSO,gemi,Rockwell Automation ,Steffen Zendler, bağlı bir geminin değeri, Gemi,Gemicilik,

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER