Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaHAVAYOLUTata Group bünyesindeki Air India, M. İlker Aycı ile “uçmaya” hazır

Tata Group bünyesindeki Air India, M. İlker Aycı ile “uçmaya” hazır

2015’ten bu yana sürdürdüğü Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanlığı görevinden bu yıl ayrılan M. İlker Aycı’nın yeni adresi belli oldu.

  • Hintli TATA Group tarafından 2022 başında özelleştirme yoluyla satın alınan Air India’nın CEO’luk görevine İlker Aycı’nın getirildiği bildirildi.

154 yıllık geçmişiyle Hindistan’ın en köklü ve en büyük sanayi grubu ve dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Tata Group tarafından yapılan açıklamaya göre Aycı, bu yıl itibariyle faaliyetlerine grup çatısı altında devam eden Hindistan’ın dev havayolu şirketi Air India’nın CEO’su olarak atandı. Aynı açıklamada, Aycı’nın 1 Nisan’dan itibaren Air India ile birlikte tüm iştiraklerinin başına geçeceği belirtildi.

Yapılan açıklamada Tata Group Yönetim Kurulu Başkanı N Chandrasekaran, “İlker Aycı, havacılık dünyasında bilgi birikimi ve vizyoner yönetim tarzıyla kendini kanıtlamış bir lider. Aycı’nın yönetiminde Tata Group bünyesindeki Air India için yeni bir dönem başlayacağından dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Dünyanın en iyi havayollarından biri yapacağız”

Global kariyer yolculuğunun Türkiye’nin uluslararası havacılık sektöründeki başarısının bir göstergesi olduğunun altını çizen M. İlker Aycı, “Köklü ve güçlü bir havayoluna liderlik etme ayrıcalığını kabul etmekten ve havacılık ekosistemi oluşturma misyonuyla hareket eden Tata Group’a katılmaktan onur duyuyorum” dedi.

Tata Group ve Air India’daki meslektaşlarıyla yakın çalışacak olmaktan duyduğu mutluluğa da değinen Aycı, “Hindistan sıcaklığını, misafirperverliğini ve köklü kültürünü yansıtan Air India’nın bu güçlü mirasından faydalanarak, benzersiz ve üstün bir uçuş deneyimiyle onu dünyanın en iyi havayollarından biri yapmayı planlıyoruz” diye vurguladı.

Air India için yeni bir dönem

1930’larda Tata ailesi tarafından Tata Airlines olarak kurulan ve 1950’lerde millileştirilen Air India, düşük maliyetli rekabeti yönetemediği için ekonomik anlamda son yıllarda zor dönemlerden geçiyordu. Bu kapsamda bu yıl başında havayolu şirketi, Tata Group tarafından filodaki 141 uçağı, daimi ve sözleşmeli 13 bin 500 çalışanı ve iştirakleriyle birlikte satın alındı. 70’i aşkın uluslararası ve 50 yurt içi destinasyona hizmet veren Air India’yı alan Tata Group, tüm havayollarını da tek bir kuruluş altında toplamayı planlıyor.

M. İlker Aycı kimdir?

17 alt şirketi ve 60 bin personeliyle dünyanın en büyük ilk 10 havayolu şirketinden olan THY’nin Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak 2015-2022 yılları arasında görev alan Aycı, 1971 yılında İstanbul’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Aycı, İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi alanında çalışmalar yürüttü. Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden yüksek lisans derecesi alan Aycı, Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye bakanlığı döneminde danışmanlığını yaparak, Türkiye’nin en büyük kentinde gerçekleştirilen birçok kalkınma projesinde yer aldı.

2005-2011 yılları arasında Güneş Sigorta Genel Müdürü olarak görevini sürdüren Aycı, Türkiye’nin yatırım ortamını küresel ölçekte tanıtan ve uluslararası şirketlere ülkedeki yatırım projelerinde destek veren dönemin ulusal ölçekli tek resmi kuruluşu olan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı da yaptı. Aycı, 2013-2015 yılları arasında, 130 ülkeden 170’ten fazla yatırım ajansının üye olduğu, BM’nin çatısı altındaki uluslararası kuruluşlardan Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) önce Başkan Yardımcılığı, ardından da oy birliği ile seçilerek Başkanlık görevlerini yürüttü.

Halen Türkiye Futbol Federasyonu denetleme kurulu başkanı olan Aycı,

TİM Hizmet İhracatçıları Birliği, Türk Hava Yolları Spor Kulübü gibi organizasyonların yönetiminde yer aldı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türkiye-A.B.D., Türkiye-Brezilya, Türkiye-İngiltere, Türkiye-Kanada ve Türkiye-Çin İş Konseyleri’nin yönetim kurullarında görev alan Aycı halen Alman Kobiler Birliği Onursal Senatörlüğü görevini yürütüyor.

Japonya İmparatoru Naruhito tarafından “Altın Işıklar Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı Yüce Kordonu” ile taltif edilen Aycı, THY bünyesindeki başkanlık göreviyle de 2021 APEX Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi olmuştu. İlham veren yönetimiyle bu ödülü alan ilk Avrupalı ismi olan İlker Aycı’nın 7 yıllık liderliği döneminde, küresel ve bölgesel zorluklara, ayrıca pandemiye rağmen THY tarihi başarılara imza atarak, Avrupa’nın 1 numaralı havayolu ve hava kargoda dünyanın en büyük 3’üncü firması olmayı başardı.

GÜNÜN HABERLERİ

ÖNE ÇIKAN BENZER HABERLER